Grenzen stellen

Dag Tesso,

Hier dan eindelijk een mailtje met feedback over de sessie. Ik weet niet zo goed hoe ik die feedback moet structureren, omdat er veel te vertellen is, ik doe mijn best om het inzichtelijk te brengen.

Zoals je weet, ben ik sinds januari thuis vanwege burn-out; deze periode gebruik ik voor innerlijke contemplatie en rust. Ik kan ‘lezen’ wat een bepaalde situatie voor mij betekent. Daarom wist ik dat ik vooral vast zat op het punt met mijn moeder en daardoor soortgelijke mensen en situaties bleef beleven. Ik wist ook dat ik al van alles had geprobeerd om door dat punt heen te komen, en het lukte niet om door de kern heen te komen. Daarom ben ik uiteindelijk regressietherapie gaan doen.

Ik heb tijdens de sessie gewerkt aan de relatie met mijn moeder en andere mensen die dicht bij me staan. Ik heb tijdens de sessie ervaren hoe ik steeds uit mezelf trad om anderen te helpen. Weg van mezelf ging. Nou, sinds de sessie zijn dat natuurlijk thema’s waar ik verder mee ben gaan werken.

Ik moet zeggen dat het heel goed gaat! Met grenzen stellen en het steeds beter herkennen van situaties en rollen. In de afgelopen maanden heb ik uiteraard het nodige meegemaakt. Er hebben zich situaties voorgedaan, waarbij ik mijn nieuwe kennis en attitude goed kon oefenen. Het laatste stukje ‘slachtofferschap’ dat ik nog in mij had, is totaal weg.

Na 2 maanden kan ik zeggen dat ik echt als een huis in mezelf sta, in vergelijking met vroeger. Ik ben (veel meer) mezelf, zelfverzekerder en authentieker en durf steeds beter op mijn eigen waarneming af te gaan. Dat komt ook omdat ik nu een boek over Hoog Sensitieve Personen lees en mezelf helemaal erin herken!

In de tussentijd heb ik natuurlijk ook gewoon zelfstudie gedaan en heb nog enkele gesprekken met mijn psychotherapeut gehad. Ik heb, zoals ik altijd doe, goeie mensen om me heen verzameld, en het gaat goed.

Ik had het contact met mijn moeder al voor de sessie losgelaten, na de sessie is dat zo gebleven en ervaar ik het als prettig dat ik nu geen contact met haar heb. Ik voel nu pas hoeveel energie ze uit mij zoog. Die energie heb ik nu voor mezelf. Ik hoef niet meer voor haar te zorgen.

Er zijn een heleboel nieuwe mensen in mijn leven gekomen, en ik wist wel dat het zo zou gaan. Ik heb altijd goeie relaties met mannelijke vrienden gehad; wat erbij is gekomen is dat de relatie met potentiële kandidaten voor romantische relaties sterk is verbeterd en ‘echter’ geworden, enerzijds omdat ik mijn moeder heb losgelaten en anderzijds omdat ik gewoon mezelf ben en durf te zijn; ik sluit nu zonder drama de deur voor de een en open de deur voor de ander, omdat ik de dingen beter begrijp en mijn eigen waarneming vertrouw.

Iedereen die alleen maar komt halen in de vorm van energie zuigen, wijs ik steeds vriendelijker en sneller de deur. Met mijn proces gaat het dus goed, ik kan de onderstroom nu goed aan. Ik heb voorlopig geen nieuwe sessie nodig, want ik heb geen vraag en voel geen behoefte. Er is genoeg om verder mee te gaan.

Wat betreft mijn feedback over de aanpak en de therapie zelf heb ik jou als therapeut en als mens als integer en oprecht ervaren. Vanwege dat gevoel van integriteit heb ik jou mij laten helpen.

Regressietherapie is zeker een vorm van therapie die voor mij werkt. Ik heb op verschillende manieren veel uit de sessie kunnen meenemen. De sessie doen was op zichzelf al een hele grote stap.